Plantaardige melkalternatieven en waarom centrifuges een belangrijke rol spelen
Bij de productie van plantaardige melkalternatieven wordt de grondstof eerst gemengd met water en fijngemalen. Daarna volgt een extractieproces waarbij getracht wordt zoveel mogelijk ingrediënten in de vloeibare fase, oftewel de plantaardige melk, te extraheren. Bij zetmeelhoudende grondstoffen worden enzymen gebruikt om het zetmeel en andere koolhydraten om te zetten in suiker. Een essentiële stap is de efficiënte scheiding van de geëxtraheerde plantenvezels met behulp van decanteercentrifuges. De rauwe melk wordt vervolgens naar behoefte gemengd met andere ingrediënten (bijv. olie, smaakstof of zout), vervolgens gehomogeniseerd, verwarmd en tenslotte verpakt.
De decanteercentrifuges van Flottweg worden erkend als de meest efficiënte machines voor het scheiden van rauwe melk van geëxtraheerde plantendelen. De hoge g-krachten zorgen voor een maximale klaring, gecombineerd met een hoge vloeistofopbrengst door efficiënte ontwatering en een continu hoge doorvoer. Dit zorgt voor een maximale opbrengst van plantaardige melk. Een efficiënte scheiding is ook cruciaal voor de aangename smaak van de plantaardige drank, aangezien te veel vaste stoffen ervoor kunnen zorgen dat de eindgebruiker een “zandige textuur” ervaart. Ook de decanteercentrifuges van Flottweg zijn vervaardigd volgens de laatste hygiënerichtlijnen en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in een volautomatisch systeem met CIP-reiniging.
Erwten, linzen en co. – hoe plantaardige eiwitten worden geproduceerd
Als het gaat om eiwitextractie, wordt onderscheid gemaakt tussen twee plantengroepen: zetmeelplanten, zoals erwten, tuinbonen, mungbonen of linzen, en olieplanten, zoals soja, koolzaad, zonnebloem en lupine. Bij beide groepen grondstoffen profiteren operators van hun natuurlijke eiwitten. De oplosbaarheid van de eiwitten in een waterig medium is afhankelijk van de pH-waarde. Het basisprincipe van extractie is daarom verdeeld in twee fasen: Ten eerste wordt het eiwit met een hoge pH uit het plantaardig materiaal geëxtraheerd en vervolgens met behulp van decanters gescheiden van de resterende plantaardige vaste stoffen, zoals vezels en zetmeel. In de tweede stap wordt het verkregen vloeibare eiwit door een pH-verlaging weer onoplosbaar en moet het met een tweede karaf van de rest van de oplossing worden gescheiden. Dit neergeslagen eiwit wordt door daaropvolgende wasstappen verder geconcentreerd en wordt zo een zogenaamd eiwitisolaat. Dit eiwit wordt gekenmerkt door zijn hoge zuiverheid en uitstekende functionaliteit. Met de verwerking van Flottweg kunnen de zetmeel- en vezelbijproducten ook in zeer zuivere kwaliteit worden geproduceerd.