Lees hier de 5 feiten over de productie van plantaardige melk-alternatieven en Flottweg.

Steeds meer consumenten schakelen om verschillende redenen over van koemelk naar plantaardige melk.

Zo zijn er sojamelk, amandelmelk, kokosmelk, havermelk, rijstmelk, cashewmelk en hennepmelk.

In een kort interview geeft Andreas Metzenauer, sales engineer bij Flottweg SE, een aantal feiten over de productie van plantaardige melkalternatieven.

Wat is een plantaardig melk-alternatief?

Een plantaardig melk-alternatief is een veganistisch, op water gebaseerd extract gemaakt van verschillende plantaardige grondstoffen, zonder toevoeging van dierlijke zuivelproducten. Afhankelijk van het recept worden aanvullende vitamines, mineralen, oliën en smaken toegevoegd om een ​​volle melkvervanger te maken.

Hoe wordt het gemaakt?

De grondstof wordt gemengd met een bepaalde hoeveelheid water en vermalen tot slurry. Gedurende een bepaalde tijd worden de eiwitten en ingrediënten bij een bepaalde temperatuur geëxtraheerd. Vervolgens wordt zetmeel in een enzymatische reactie omgezet in suiker. In een volgende stap wordt de plantenmelk met behulp van industriële centrifuges gescheiden van de gewonnen plantenvezels. Afhankelijk van het recept wordt de plantenmelk vervolgens gehomogeniseerd met eetbare olie en gemengd met verschillende ingrediënten, vervolgens verwarmd en uiteindelijk gebotteld.

Waarom zijn centrifuges nodig om plantaardige melkalternatieven te produceren?

Centrifuges zijn het meest efficiënte type machines om de melk van de product-slurry te scheiden. Hoge g-krachten resulteren in maximale helderheid en optimale koekdroogheid inclusief een hoog debiet. Moderne machines zijn ingedeeld volgens de nieuwste hygiënische ontwerpnormen en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in een volledig geautomatiseerde verwerkingslijn, inclusief CIP-reiniging.

Wat is belangrijk bij het selecteren van de juiste centrifugeleverancier?

Betrouwbare en efficiënte machineprestaties, gebruiksgemak, lage servicekosten en efficiënte reiniging zijn doorslaggevend voor het proces. Flottweg integreert enkele features in zijn machines die resulteren in maximale beschikbaarheid en flexibiliteit voor de klant.

Deze kenmerken omvatten het unieke waaiersysteem, de Simp Drive®-versnellingsbak en een geoptimaliseerd hygiënisch ontwerp. De gebruikersinterface van Flottweg InGo werd zelfs bekroond met de German Design Award 2018 vanwege zijn intuïtieve bruikbaarheid.

Kan ik verschillende grondstoffen verwerken met dezelfde machine?

Afhankelijk van de gewenste productkwaliteit en machineontwerp kunnen verschillende grondstoffen op dezelfde lijn worden verwerkt. De fabrikant moet bijzondere aandacht besteden aan de allergenenetikettering van zijn eindproducten.